- makaron dowolnego kształtu ok 100 -150 g ma osobę (wedle upodobań)
- brokuły 4 większe różyczki (może być też mrożony)
- papryczkę chili (używam suszonej w całości, użyłam połowę chili )
- czosnek 1 większy ząbek
- 2 łyżki oliwy (możemy spokojnie też użyć oleju rzepakowego)
- ser parmezan wedle upodobania
- sól, pieprz do smaku
- makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu (ważne, aby nie rozgotować )
- w osobnym garnku gotujemy brokuły mają być lekko twardawe ( po ugotowaniu dobrze jest przelać zimną woda, aby zakończyć proces gotowania)
- gdy makaron dochodzi rozgrzewamy patelnie dodajemy cienko pokrojone plastry czosnku, podsmażamy(pilnujemy, aby nie przypalić) do tego dodajemy prosto z wody makaron, płatki chili oraz nasze brokuły
- mieszamy, aby wszytko przeszło smakiem składników. Dodajemy jeszcze małą chochelkę wody odstawiamy doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy parmezanem
Gotowe możemy zajadać
Kolorowo, ostro z witaminami oto moja propozycja na Dzień ostrości :)
Smacznego
Basia
Yummy,yummy, jak przyjadę zamieszkać w Twojej kuchni latem, to poproszę o takie smaczności :)
OdpowiedzUsuńOj i to nie jedną dostaniesz :)
UsuńZdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń