SKŁADNIKI :
- makaron ok 100 g na osobę
- cytryna
- masło 100 g
- sól , pieprz do smaku
- pierś z kurczaka ( ja na dwie osoby wykorzystuję pół piersi )
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeże listki bazylii, świetnie też nadaje się świeża pietruszka
SPOSÓB WYKONANIA :
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy dzielimy na większe kawałki solimy, pieprzymy
- nastawiamy wodę na makaron
- na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy nasze piersi z obu stron gdy już je mamy na drugiej stronie dodajemy masło i pokrojone w plastry 3-4 sztuki cytryny (cytrynę myjemy i parzymy)
- dusimy na małym ogniu
- pierś przechodzi posmakiem cytryny do tego dorzucamy nasz ugotowany makaron al dente wszytko razem mieszamy i ok 2-3 minuty dusimy aż wszystkie smaki się połączą.
Podajemy jeśli chcemy, możemy dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy świeżą bazylią lub świeżą natką pietruszki.
Szybkie smacznie z minimalną ilością składników. Połączenie kolorów jak dla mnie już daje dużo energii.
Smacznego
Kurczak plus cytryna ciekawe połączenie, kiedyś robiłam kaczkę z limonkami wyszła niezła.
OdpowiedzUsuńTakie zestawienie bardzo bardzo :) się lubi. :)
Usuń