Po za tym :
* oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
* przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
* oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
* obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
* posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
* uodparnia organizm;
* usprawnia przemianę materii;
* przywraca właściwy apetyt;
* przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
Zbierając pokrzywy naszło mnie na wspomnienia, będą małą dziewczynką zbieraliśmy pokrzywy dla kurczaczków, były bardzo drobno cięta i im podawane :)
Przepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję.
SKŁADNIKI :
- listki pokrzywy (same czubki pokrzyw)
- cukier
- sok z cytryny
Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy kroimy, drobno wkładamy do kubka i ubijamy. Gdy kubek jest już pełny, wrzucamy go do garnka i zalewamy taką samą ilością wody. 1 kubek pokrzyw + 1 kubek wody. Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru. Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami i wkładamy pod gruby ręcznik (sucha pasteryzacja)
Gotowe teraz możemy się cieszyć naszym syropem. Ja zaczęłam podawać go moim dziewczynką dla odporności. 1 łyżeczkę dziennie:)
Polecam również pesto z pokrzywy klik
Korzystajmy z dobrodziejstwa natury, radzono sobie przez setki lat, ale pęd cywilizacji zatarł to co natura nam sama dała, warto do tego wrócić.
Super , pomysłowe i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuje,
Usuńtrwa szał na pokrzywę... nastawiłam już ją na Twój syrop... na pikniku szkolnym u córki jadłam przepyszną zupę z pokrzyw - mam przepis i już ugotowałam... mam też przepis na koktajl banan i pokrzywa :)
OdpowiedzUsuńnazrywałam dziś kolejny kosz pokrzyw :) przeważnie jem w wersji obiadowej, ale taki slodki syrop też zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńtaki syrop przetrwa nam zimę , i da nam duuuuużoooooo :) zdrowia. Pozdrawiam
UsuńPodoba mi się świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwart zrobienia, prosty, pokrzywy darmowe, samo zdrowie :)
UsuńŚwietne, a powiedz ile mniej więcej miałaś pokrzyw, ile dałaś cukru i ile słoiczków Ci wyszło?
OdpowiedzUsuńPokrzyw zebrałam mniej więcej taki tradycyjny koszyk wiklinowy na zakupy, uzyskałam z tego 6 słoików od dżemu i 3 małe słoiki. Na tą porcję wyszło mi ponad kilo cukru i sok z półtorej cytryny. Powodzenia, pozdrawiam.
UsuńAjjj najbardziej urzekł mnie fragment o pokrzywie dla kurczaczków, mam takie same!! Nawet nie dalej niż przedwczoraj opowiadałam o tym mojemu mężowi! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Na samą myśl o tym mam uśmiech na twarzy:) to są cudowne chwile, która nie jedna z nas ma w sercu. Moje dzieci już tego nie znają, ale dzielnie z mamą gotują :) Pozdrawiam
UsuńKurcze muszę sie skusić, nie robiłam jeszcze :)dziękuję za przepis zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńwww.marynawkuchni.wordpress.com
Chyba też się skuszę, niedawno zrywałam pokrzywę i zalewałam wodą, eliksir na mszyce. A z dzieciństwa mam takie same wspomnienia, zrywałam jeszcze pokrzywy dla starszej sąsiadki i dawała mi za to parę groszy. Jaka była radość. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobie!, ale mam pytanie czy to by dalo rade zrobic bez cukru?
OdpowiedzUsuńWitam, myślę,że cukier z powodzeniem można by było zastąpić naturalnym miodem. Musiała bym trochę poeksperymentować, aby podać jego proporcję oraz smak uzyskany. Chętnie poznam innych opnie :) Pozdrawiam
Usuń