SKŁADNIKI :
ciasto ( ok dużych pierogów)
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy )
- 1 mała główka świeżej kapusty
- 1 cebula
- garść posiekanego kopru
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka kropli soku z cytryny do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- koperek do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w cienkie paski. Zalać wrzącą wodą, posolić (ok. 1 małej łyżeczki) ugotować do miękkości. Gdy jest już miękka zlać, ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić.
ciasto na pierogi
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie i wlać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto(można zrobić to w początkowej fazie łyżką drewnianą, aby się nie poparzyć)
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklaną koła, na środek ułożyć nasz farsz i dokładnie pieroga skleić. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać podsmażoną na rumiano cebulką oraz świeżym koperkiem.
Pierogi są pyszne, lekkie i pełne wiosennego aromatu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz