Mniszek lekarski jest rośliną miododajną - chętnie odwiedzają go pszczoły, a miód z mniszka jest uważny za jeden z najzdrowszych. Długo się do niego przymierzałam, aż w końcu go zrobiłam. Obawa przed smakiem mnie trochę odstraszała, ale zupełnie nie potrzebie JEST PYSZNY! Jednym z powodów jest też to, że miód ten leczy miażdżycę, a w mojej rodzinie jest to częsta przypadłość. Kolejnym powodem, dla którego warto jest zrobić miód nie uczula jak tradycyjny miód pszczeli (bynajmniej w przypadku mojego dziecka) Przyspiesza gojenie się ran. Jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego. Mniszek obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego jest
wykorzystywany przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze
złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w,
nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami i bakteriami.
Obniża też poziom cukru we krwi, doprowadza krew do
prawidłowego stanu. Ma mnóstwo powodów, dla którego warto go zrobić, przy czym jest bardzo prosty w zrobieniu, potrzebujemy tylko kwiaty, cukier, cytrynę.
SKŁADNIKI :
- 400 szt kwiatków(same główki) dobrze rozwiniętych (zbierać najlepiej w słoneczny dzień)
- 1 cytryna
- 1 kg cukru
- 1litr wody
witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają
skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym,
przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie
detoksykacyjne;
inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który
obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed
infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy
- ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę
materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące,
przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
SPOSÓB WYKONANIA :
Kwiaty(same główki) zbieramy w słoneczny dzień, rozkładamy na gazetę na ok. 30 minut, aby robaczki sobie wyszły. Po tym czasie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy gotujemy tak ok 15 minut. Pod koniec dodajemy wyparzona, pokrojoną w plastry cytrynę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie całość przelewamy przez gazę, do wywaru dodajmy cukier, zamieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Kolor nam lekko zbrązowieje i uzyskamy konsystencję lejącego się miodu. Po wystudzeniu będzie jeszcze bardziej gęściejszy.
Wlewamy gorący do umytych, wyparzonych, wysuszonych słoików. Zakręcamy, odwracamy i wkładamy go pod koc. Takim sposobem słoiki się zamkną co pozwoli nam się cieszyć, nim na długie miesiące. Ja się przekonałam smakowo i zdrowotnie, także zachęcam do zrobienia takiego miodu. Póki jeszcze tyle kwiatków mamy pod nosem za darmo :)
Mniszek jest rośliną miododajną –
chętnie odwiedzają go pszczoły, a
miód z mniszka jest uznawany za jeden z najzdrowszych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html
Mniszek jest rośliną miododajną –
chętnie odwiedzają go pszczoły, a
miód z mniszka jest uznawany za jeden z najzdrowszych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html
Mniszek jest rośliną miododajną –
chętnie odwiedzają go pszczoły, a
miód z mniszka jest uznawany za jeden z najzdrowszych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/mniszek-lekarski-zastosowanie-mniszka-lekarskiego_39824.html
Wypróbowałam ten przepis, ale jak miód ostygł to stwardniał, tak, że się ani trochę nie rusza w słoiku... Dlaczego?
OdpowiedzUsuńWitam, jak długo go Pani gotowała? wedle opisu Pani wydaję mi się, że zbyt długi i mocny czas był gotowania.Na pewno w smaku jest pyszny :)
Usuń2 godziny. Wydaje mi się jednak, że za dużo cukru dodalam i być może przez to się za mocno skarmelizował.
OdpowiedzUsuń