poniedziałek, 10 marca 2014

Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka.

Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:))

SKŁADNIKI :
  • 1 szklankę mleka
  • 5 dag drożdży 
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżkę octu (możemy zastąpić 1 łyżką wódki)
  • szczypta soli 
  • aromat użyłam waniliowy (można użyć innego naszego ulubionego )
kruszonka (taką pamiętam z dzieciństwa z drożdżówki)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę mąki 
  • 1 żółtko 
  • 1 płaska łyżeczkę cynamonu (możemy to pominąć,my kochamy cynamon)
lukier
  • 5 łyżek czubatych cukru pudru 
  • odrobina letniej wody 

 SPOSÓB WYKONANIA:
  1. podgrzewam mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), rozkruszam drożdże, dodaję margarynę, odrobinę cukru i mieszam, aby składniki się rozpuścili dodaję łyżkę octu, pozostawiam do wyrośnięcia 
  2. do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, mieszam 
  3. roztrzepuję widelcem jajka 
  4. dodaję wszystkie składniki do mąki, jajka, szczyptę soli  naszą mieszanie z mleka i nasz ulubiony aromat
  5. wszystko razem mieszam drewnianą łyżką do momentu aż mąką wchłonie składniki ok 4-5 minut
  6. tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki!
  7. po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować.
  8. rozprowadzam równomiernie po blaszce 
  9. przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką i żółtkiem i dodaję cynamon 
  10. posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia 
  11. nastawiam piekarnik na 180 stopni 
  12. do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)
  13. gotową studzę na kratce 
  14. przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę 
  15. gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta 
Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony .

Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :)

 Smacznego

1 komentarz:

  1. Jestem zachwycona tym przepisem. Zrobiłam pół porcji na próbę i aż żałuję. Zobaczę jeszcze czy po dwóch dniach będzie tak samo pyszne. Ja dodałam jeszcze owoce dla moich pociech. Wpisałam w zeszyt i będe piec baaardzo często. Dzięki za te inspiracje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...