Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:))
SKŁADNIKI :
- 1 szklankę mleka
- 5 dag drożdży
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżkę octu (możemy zastąpić 1 łyżką wódki)
- szczypta soli
- aromat użyłam waniliowy (można użyć innego naszego ulubionego )
- 1/2 kostki masła
- 1 szklankę cukru
- 1 szklankę mąki
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczkę cynamonu (możemy to pominąć,my kochamy cynamon)
- 5 łyżek czubatych cukru pudru
- odrobina letniej wody
SPOSÓB WYKONANIA:
- podgrzewam mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), rozkruszam drożdże, dodaję margarynę, odrobinę cukru i mieszam, aby składniki się rozpuścili dodaję łyżkę octu, pozostawiam do wyrośnięcia
- do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, mieszam
- roztrzepuję widelcem jajka
- dodaję wszystkie składniki do mąki, jajka, szczyptę soli naszą mieszanie z mleka i nasz ulubiony aromat
- wszystko razem mieszam drewnianą łyżką do momentu aż mąką wchłonie składniki ok 4-5 minut
- tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki!
- po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować.
- rozprowadzam równomiernie po blaszce
- przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką i żółtkiem i dodaję cynamon
- posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia
- nastawiam piekarnik na 180 stopni
- do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)
- gotową studzę na kratce
- przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę
- gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta
Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :)
Smacznego
Jestem zachwycona tym przepisem. Zrobiłam pół porcji na próbę i aż żałuję. Zobaczę jeszcze czy po dwóch dniach będzie tak samo pyszne. Ja dodałam jeszcze owoce dla moich pociech. Wpisałam w zeszyt i będe piec baaardzo często. Dzięki za te inspiracje
OdpowiedzUsuń