SKŁADNIKI:porcja na 4 kokilki lub 1 średnie naczynie do zapiekania
- ryż 200 g (dwa woreczki)
- mleko niecały 1 l
- sól 0,5 łyżeczki
- jabłka 4 szt
- masło 1/4 kostki plus do wysmarowania naczynia
- śmietana ukwaszona 250 ml
- cukier waniliowy 1 opakowanie (lub 3 łyżki domowego)
- cukier puder 2 łyżki
- cynamon
- cukier 2 łyżki
- cytryna - pół wyciśniętej
SPOSÓB WYKONANIA :
- wstawiam mleko gdy zacznie się powoli gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Po tym czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał.
- między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami
- rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut
- śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- nagrzewam piekarnik do 180 stopni
- smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż
- układam ryż na to jabłka kolejną warstwę ryżu i polewam całość naszą śmietaną
- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam
- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukrem
świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.
- największego małego niejadka tym przekonamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz