- bułka ciabata 2 szt
- polędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 g
- sałata rzymska 1 szt
- pomidorki koktajlowe ok 6 szt
- szalotka 1szt
- rukola 3 garście
- czosnek 3 ząbki
- tymianek świeży 3 gałazki
- rozmaryn świeży 2 gałązki
- oliwa rozmarynowa
- masło 3 łyżki
- sól różowa (równie dobrze może być też morska)
- świeżo zmielony pieprz
- kawałek chleba do podłożenia
SPOSÓB WYKONANIA :
- mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy
- kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć )
- aby utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam oliwą rozmarynową, miele na to pieprz i układam na mięsie świeży rozmaryn, tak przygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem
- ważne jest też, aby mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową
- w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min
- następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)
- myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek
- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję
- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa
- obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę
- smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem
- ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium)
- po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę
- oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba, aby mięso się dalej nie smażyło, ale doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku
- piekę mięso 5 minut po tym czasie wyciągam mięso na 5 minut i odkładam, aby sobie odpoczęło
- a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły
- tak gotowe elementy składam w całość
- mięso solę i pieprzę
- na talerzu układam ciabatę, sałatę rzymską, rukolę, pomidorki, paprykę, czosnek, szalotkę
- polewam oliwą solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem
- na górę układam plastry wołowiny
danie jest przepyszne, mam nadzieję że uszczęśliwią nie tylko moje kubki smakowe :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz