SKŁADNIKI: ok 6 porcji
- pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też są ok )
- 1,5 l bulionu warzywnego (o bulionetkach pisałam tu klik)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązkę rozmarynu
- 3 gałązki bazylii
- oliwa 4-5 łyżek
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- śmietanę do polania na naszym kremie
- Dodatkowo do podania
- grzanki (ja zrobiłam czosnkowe)
SPOSÓB WYKONANIA :
- w garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę dodaję posiekany czosnek i pokrojona w kostkę cebulę
- chwilkę podsmażam dodaję pomidory wraz z sokiem duszę ok 3-5 minut po czym dodaję bulion warzywny i gałązkę rozmarynu gotuję ok 15 minut i wrzucam gałązki bazylii gotuję jeszcze ok 3 minuty po czym doprawiam pieprzem jeżeli jest taka potrzeba to solą morską
- wszytko razem miksuję na gładką zupę podaję z polaną śmietaną oraz świeżą bazylią
- świetnie smakuję w towarzystwie grzanek czosnkowych ( smaruję pociętą bagietkę masłem zapiekam razem z czosnkiem w łupinkach po czym rozsmarowuję czosnek po grzankach i tnę na kawałki)
Szybko smacznie aromatycznie :) tylko zajadać
Smacznego
uwielbiam krem z pomidorów, to coś co nigdy się nie nudzi ;) wygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńKrem wygląda bardzo apetycznie, ja też lubię taki krem, najlepiej gęsty z kleksem kwaśnej śmietany, pychotka!
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :) dla miłośników pomidorowej, pomidorów nigdy się nie znudzi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń