środa, 19 marca 2014

Domowa pizza

Choroba dopadła i mnie, nie ma mocnych, tydzień uciekł na leczeniu siebie i dzieci. Najważniejsze, że znowu mam siłę gotować i jedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :)


SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 0,5 kostki drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy 
FARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy )
  • pieczarki 3 szt
  • czerwona cebula 1 małą sztukę 
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • pomidorki koktajlowe 10 szt 
  • tymianek 4 gałązki
  • opakowanie mozzareli w wiórkach 
  • pierś z kurczaka (pół)
  • przyprawa mieszanka  bazylia, czosnek, pomidor
  • sól , pieprz świeżo zmielony
  • oliwa do smażenia piersi 
  • keczup (użyłam domowego)
  • rukola
  • papier do pieczenia 



 SPOSÓB WYKONANIA :
- do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, zalewamy letnią wodą wsypuję cukier , mieszam drewnianą łyżką, aby drożdże się rozpuściły, odstawiam na 5 minut
- po tym czasie dodaję przesianą mąkę i  resztę składników, mieszam i wyrabiam na jednolitą masę ( gdy wydaję nam się za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody, odstawiam na 30 minut
- w tym czasie przygotowuję sobie farsz
- rozgrzewam patelnię z oliwą dodaję pokrojone piersi w paseczki solę, pieprzę , dodaję przyprawy mieszanki bazylii, czosnku, pomidora odsmażam krótko
- paprykę, grzyby myję kroję w paseczki
- cebulę obieram i również kroję w paseczki
- pomidorki, tymianek myję
-  gdy ciasto już urosło uderzam pięścią, aby odgazować, kroję na pół
- każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła
-układam na papierze do pieczenia
-nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą
- na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem

- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę
- piekę 8-10 minut
- po tym czasie wsuwam kolejną
- daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli   i można zajadać :)

Smacznego

1 komentarz:

  1. EXTRA WYGLĄDA!!!!!

    ZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...