SKŁADNIKI:
- 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu)
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler 0,5 szt
- ziemniaki 7 szt
- cebula 1szt
- ogórki kiszone 7 szt
- woda 2,5 litra
- bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik) 3 łyżki
- sól jeżeli jest nam za mało słona
- świeżo zmielony pieprz
- liść laurowy 2 szt
- śmietana 50 ml
SPOSÓB WYKONANIA:
- nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej
- międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki i kroję w drobną kostkę
- obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się
- wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję ok 15 minut
- po tym czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut
- międzyczasie trę na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone
- gdy ziemniaki, i reszta warzyw już zmiękły wyciągam cebulę liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem
- gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszając
Gotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać.
A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ?
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz