Inspiracją do tego był przepis z książki ""The Great British Bake off".
- 230 g mąki razowej 2000
- 120g kaszki manny
- 50 g sezamu
- 40 g zarodków pszennych
- 50 g ziaren słonecznika
- pół łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego)
- 3 łyżki oleju rzepakowego plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy
- 210 ml letniej wody
- dodatkowo do posypania sól morska, czarnuszkę
- do miski wsypać składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)
- w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto
- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4
- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4 milimetry
- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada
- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)
- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną ?):)
świetnie smakują z odrobiną masła i np. świeżą bazylią
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz