czwartek, 6 marca 2014

Razowe krakersy, chlebki

Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się  szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną czarnuszką .
Inspiracją do tego był przepis z książki ""The Great British Bake off".

 SKŁADNIKI:

  • 230 g mąki razowej 2000
  • 120g  kaszki  manny 
  • 50 g sezamu 
  • 40 g zarodków pszennych 
  • 50 g ziaren słonecznika
  • pół łyżeczki soli morskiej 
  • 1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego  plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy 
  • 210 ml letniej wody 
  • dodatkowo do posypania sól morska, czarnuszkę
 SPOSÓB WYKONANIA:
- do miski wsypać  składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)
- w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto
- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4
- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4  milimetry
- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada
- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami 
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)
- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną ?):)

świetnie smakują z odrobiną masła i np. świeżą bazylią
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...