SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach)
- miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy)
- 1 limonka
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- ok 7-10 goździków
- pół laski cynamonu
- ok 3-4 cm imbiru
- 3-4 gałązki tymianku świeżego
SPOSÓB WYKONANIA
Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki.
Kroimy je cienko w plasterki. Tak naprawdę nie zależnie od tego jaką chcemy zrobić kombinację smakową, owoce muszą wypełnić 3/4 słoika. Całość zalewamy miodem tak, aby wszytko było zanurzone w miodzie.
Wariant 1
Pomarańcze przełożone, goździkami, połamaną laską cynamonu.goździki - doskonały środek anty-grzybiczny, posiada działanie antywirusowe i antybakteryjne. Goździki są bogate w magnez, wapń, witaminy C i K. Również kwasów Omega-3 jest w goździkach pod dostatkiem, a także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy.
cynamon - posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
pomarańcz - bogata w witaminę C oraz beta-karoten oraz witaminy z grupy B
Wariant 2
Cytryna, limonka,miód, tymianek (gałązki tymianku wyciągamy po kilku dniach)
Działa wykrztuśnie, przeciw zapalnie, przeciw bakteryjnie.
tymianek - łagodzi kaszel, rozluźnia śluz w płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy K, A, C i E, oraz olejki eteryczne tymol, karwol o działaniu rozkurczowym i bakteriobójczym.
Wariant 3
Cytryna, imbir, miód.
Imbir obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce.
imbir - działa przeciwobrzękowo zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Przynosi ulgę chorym stawą poprzez substancję przeciwzapalne. Jest rozgrzewający, zapobiega tworzeniu się skrzepów. Polepsza krążenie krwi.
Bardzo proste w wykonaniu, bardzo skuteczne, zdrowe. Stosowane od wielu, wielu lat przez nasze babcie, prababcie. Syrop taki przechowujemy w lodówce, u mnie szybko znika, do tygodnia może jedna porcja wytrzyma. Robię małe porcje, aby mieć na bieżąco. Profilaktycznie stosuję 1 łyżeczkę dziennie, a jeśli zachodzi potrzeba, przeziębienie zapukało, stosuję 3-4 razy dziennie. Można go również podawać do herbaty pamiętając, aby nie dodawać do wrzątku. Woda musi być lekko przestudzona, aby nie stracić właściwości zdrowotnych syropu.
A jakie Wy stosujecie metody na wzmocnienie organizmu? Chętnie poczytam, doszkolę swoją wiedze od Was.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Lubię zioła i wszelkie naturalne sposoby. Ten jest nie tylko zdrowy, ale zapewne też i pyszny. Zakupy niedługo dojadą i biorę się za robienie Twojej herbatki. Sprezentuję ją choremu dziecku i sama z przyjemnością też wypiję. Po łyżeczce? Raczej nie dam rady poprzestać na takiej ilości. :)Mogłabym coś takiego litrami pić. Piję często miód z cytryną i imbirem, czasem z chrzanem (dobry na bakterie i wirusy, a dla żołądka dla mnie łagodniejszy niż czosnek). Na bieżąco przygotowuję sobie w szklance zamiast herbaty. Czasem dodaję sobie listek anginki do herbaty (taka roślinka, w smaku jak cytryna, dobra na przeziębienia). Popijam czystek i herbatkę z werbeny. Wolę te specyfiki od zwykłej czarnej... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.