SKŁADNIKI: (porcja na 1 duży kubek)
- 200 ml mleka 3/2%
- 100 ml śmietanki kremówki
- 60-70 g gorzkiej czekolady (wykorzystałam gorzką czekoladę ze skórką pomarańczy Terravita)
- pół laski cynamonu
- 2-3 goździki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy
- 3 plastry pomarańczy
- 1 łyżkę masła
- 3-4 orzechy włoskie(w łupinkach lub już gotowe)
SPOSÓB WYKONANIA :
Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy pół laski cynamonu, goździki. Gotujemy na małym ogniu, aby wydobyć smak z przypraw. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, powoli gotując. Pomarańczę myjemy, parzymy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach, którą dodajemy do mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plastry pomarańczy (3-4), posiekane orzechy włoskie, całość posypujemy cukrem brązowym i chwilę karmelizujemy, mieszając orzechy, a pomarańczę przekładając na drugą stronę.
Gdy nasza czekolada pięknie nam się z całością połączyła i zgęstniała możemy zdjąć ją z ognia. Do kubka na dno układamy karmelizowane plastry pomarańczy, wlewamy czekoladę i na górę dodajemy karmelizowane orzechy włoskie.
Gorąca czekolada jest przepyszna, pełna aromatu korzennych do tego chrupiące orzechy włoskie. Ciepły kocyk, dobra książka i gorąca czekolada idealny zestaw na tak paskudne dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz