- 1 małą dynię
- ok. 200 g kasztanów jadalnych
- 1 małą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- ok 3 cm imbiru
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- 3 gałązki tymianku
- 2-3 łyżki oleju(np. rzepakowego)
- 1 łyżkę miodu
- 1-2 łyżki masła
- 3 kromki chleba
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Kasztany ostrożnie nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy.
Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni.
Zapraszam na inne dyniowe szaleństwa
krem z dyni klik
pizza z pieczoną dynią klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz