SKŁADNIKI:
- ogórki świeże (dobrze jeżeli nie są zbyt wyrośnięte)
- gorczyca
- ziarna ziela angielskiego
ZALEWA
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki curry
SPOSÓB WYKONANIA :
- ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty)
- do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego
- ogórki ciasno poukładam w słoiku
- przestudzoną zalewą zalewam ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką
- pasteryzuję 10 minut od zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia.
- słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii
- dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików
- układajmy tak, tak aby słoiki się nie dotykały
- nie gotujmy ich na największym ogniu mogą pęknąć a nakrętka może się otworzyć
O curry jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMusimy spróbować.
Zapraszam do siebie przy okazji.
Ja zostaję na dłużej :)
kuchareczkamala.blogspot.com
To nakrywam już stół w mojej kuchni :) życzę smacznego
Usuńsuper :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńWarto są pyszne:)
UsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej kuchni
www.marynawkuchni.wordpress.com
Jakiego Curry używasz? pasty czy proszku? Jeśli pasty to jakiej ?
OdpowiedzUsuńCurry w proszku, jeszcze w paście nie używałam do ogórków. Pozdrawiam
Usuń
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie :-)