poniedziałek, 7 lipca 2014

Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą

Rozpoczął się już okres na cukinię tzn. jego kwiaty, które można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!
Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.
SKŁADNIKI :
  • kwiaty cukinii ok 10 szt 
  • feta pół kostki
  • tymianek 3 gałązki 
  • pieprz cytrynowy 
  • listki mięty wedle uznania
  • oliwa ok 3-4 łyżki 
  • sól różowa odrobinę
  • czosnek 3-4 ząbki
  • czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )

SPOSÓB WYKONANIA :
- kwiaty cukinii myjemy delikatnie i osuszamy
- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.
- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem
- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą
- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy
- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15 minut
Przepyszna przekąska i równie dobre jako drugie danie a zapach jak już wcześniej pisałam BEZCENNY ! 
Smacznego chrupania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...