Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.
SKŁADNIKI :
- kwiaty cukinii ok 10 szt
- feta pół kostki
- tymianek 3 gałązki
- pieprz cytrynowy
- listki mięty wedle uznania
- oliwa ok 3-4 łyżki
- sól różowa odrobinę
- czosnek 3-4 ząbki
- czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam )
SPOSÓB WYKONANIA :
- kwiaty cukinii myjemy delikatnie i osuszamy
- przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem.
- kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem
- układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą
- w naczyniu układamy ząbki czosnku w łupince, który wcześniej delikatnie zgnietliśmy
- całość delikatnie osolimy świeżo zmielona solą różową (można zastąpić inną )
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15 minut
Przepyszna przekąska i równie dobre jako drugie danie a zapach jak już wcześniej pisałam BEZCENNY !
Smacznego chrupania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz