- mąka chlebowa 910 g
- ziarno słonecznika 100 g
- ziarno siemienia lnu 100 g
- śruta pszenna gruba 80 g
- woda 770 g
- sól 20 g
- drożdże 5 g instant
- słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
* wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba
- ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu, aby zapobiec działaniu enzymów. Ziarna muszą dobrze zmięknąć i nasiąknąć wodą. Jeżeli nie mamy łamanego żyta, możemy wziąć całe ziarna, ale trzeba zalać je wrzątkiem
zaczyn drożdżowy (część z przepisu ogólnego)
- mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki )
- woda 180 g (3/4 szklanki)
- sól 10 g (1 łyżeczka )
- drożdże instant 1/8 łyżeczki
Mieszanie ( z przepisu ogólnego)
- mąka chlebowa 630 g (5 szklanek )
- woda 260 g (1 1/8 szklanki)
- sól 10 g (pomijamy jeżeli już wcześniej dodaliśmy ja do namoczonego ziarna )
- drożdże instant 5 g
- sód jęczmienny 1 łyżkę
- namoczone ziarno
- wyrośnięty zaczyn drożdżowy
- wkładamy wszystkie składniki do miski oprócz zaczynu i mieszamy ze sobą. Gdy wszystko nam się połączy dodajemy partiami nasz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy cisto. Ciasto będzie nieco luźne ale dość sprężyste (w razie gdy czujemy że jest za suche dodajemy odrobinę wody )
- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie nam się przyklejało do rąk
Fermentacja wstępna
- 2 godziny
- po tym czasie ciasto dzielimy na dwa bochenki
- delikatnie zaokrąglamy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-20 minut
- po tym czasie ponownie formujemy okrągły lub podłużny chleb, wkładamy do koszyków wzrostowych ( złączeniem do góry ) lub do foremek (złączeniem na dół)
- przykrywamy i odstawiamy na kolejną 1-1,5 h
Pieczenie
- nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wykładamy z koszyków nasze wyrośnięte bochenki, nacinamy
- do pieca na dół wkładamy do miseczki 3 kostki lodu
- wsuwamy nasze bochenki i pieczemy ok 40 minut
- gotowy upieczony chleb gdy popukamy od spodu wydaje nam głuchy dźwięk w razie gdy tak nie jest dopiekamy go.
Trochę czasu trzeba temu poświęcić, ale warto każda poświęcona mu chwila ma wpływ na końcowy smak. Zawartość namoczonych nasion wpływa na podniesienie walorów smakowych. Chleb jest zarówno pełen smaku i zarazem lekki. Przepis można nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru.
Smacznego chrupania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz