Minął już rok jak zaczęłam pisać bloga Basia w kuchni. Ten rok był bardzo twórczy w gotowaniu z każdym przepisem przesuwałam swoją wyobraźnię smakową, wizualną o jeden krok dalej. Tak samo z zdjęciami, które tworze sama. Co do moich zdjęć kulinarnych jeszcze daleka droga do tego co chce przekazać. Każde zdjęcie mnie do tego przybliża :) Napisałam 160 przepisów z czego większość są mojego autorstwa. Kończąc technologie żywności i stając się kucharzem w tamtych czasach (haha jak to zabrzmiało) liczył się tylko kierunek ekonomiczny więc my kucharze byliśmy postrzegani jako " tym co się nie udało na ekonomi" a dziś ....zawód kucharz marzenie nie jednego. Do dziś pamiętam swoje pierwsze zajęcia z gotowania, robiliśmy pierwsze ciasto ...no i nie wyszło chłopaki zamienili nam cukier na kwasek cytrynowy. Śmiechu było co nie miara. Moim celem jest tworzenie przepisów dla wszystkich, aby w okolicznym spożywczym mógł dostać produkty. Staram się omijać chemie i konserwanty jak tylko się da. Ten kto obserwuję mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam tworzyć makarony w różnej gamie smakowej. Potem tworzyć do niego przepis, aby stworzyć niepowtarzalną całość. Nagrodą dla was jaką przygotowałam są właśnie makarony takie jak grahamowy, cynamonowy, chili, tradycyjny oraz grzybowy. Do tego dołączyłam cukier różany na który również na moim blogu można znaleźć przepis. Uwielbiam kuchnie włoską i nie wyobrażam sobie funkcjonowania przy makaronach bez porządnej oliwy więc do koszyka dla mich fanów dołożyłam książkę "Oliwa różne rodzaje i jej zastosowania " Tina i Gareth Lofthause.
Chciała bym bardzo podziękować moim oficjalnym i nieoficjalnym fanom. Dziękuję za wsparcie i bardzo miłe komentarze, wiadomości.Postaram się jeszcze nie jednym przepisem was zainspirować.
NAGRODA W KONKURSIE TO :
* MAKARONY ( wykonanie oraz receptura mojego autorstwa) po 100 gram
- cynamonowy
- grzybowy
- chili
- tradycyjny
- grahamowy
*
CUKIER RÓŻANY (mojego autorstwa)
* KSIĄŻKA "OLIWA RÓŻNE RODZAJE I JEJ ZASTOSOWANIA
ZASADY KONKURSU
* Konkurs organizuję Basia w kuchni
* Konkurs będzie trwał od 27 listopada do 13 grudnia
* Polubić (jeżeli jeszcze nie lubisz a Ci się podoba ) fanpage Basia w kuchni na facebooku.(będzie mi miło:))
* Udostępnić informacje o konkursie na swoim profilu.
* Dokończyć zdanie w komentarzu na blogu Basia w kuchni " Zjadł(a) bym sobie..........."
* Najbardziej kreatywna, smaczna potrawa będzie nagrodzona.
Życzę wam powodzenia, jeszcze raz dziękuję, że byliście za mną przez ten rok i zapraszam na dalsze lata. Czekam na wasze smaczne komentarze :)
Basia
Zjadłabym sobie konia z kopytkami, bo jestem po diecie, która trwała od stycznia - a do tej pory niemal łykałam powietrze i jadłam światło z lodówki :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie placuszki z selera,
OdpowiedzUsuńktóre uwielbia cała moja rodzinka,
bo po nich wspaniała jest atmosfera i u dzieci wesoła minka :)
Basiu w twoim wykonaniu zjadłabym wszystko co podasz uwielbiam jeśc ale kucharzyć nie zawsze.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są świetne często podglądam i korzystam.
Niech ten roczek będzie początkiem przysłowiowej setki.
Zjadła bym sobie kurczaka curry z ryżem wymieszanym z zielonym groszkiem polecam pychota smaczne i szybkie danie
OdpowiedzUsuńZjadłabym zacierki z ziemniakami na mleku. :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym makaron z suszonymi pomidorami, francuskim serem zamienionym w gęsty sos ........... i odrobiną szpinaku ...... mniam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym sobie krewetki na maśle z gigantyczną ilością przypraw ( które podobno Ci smakowały ) bo mogę je jeść codziennie i kilogramami do tego bagietka z masełkiem czosnkowym, a na deser tarta z kremem z budyniu czekoladowego i bananami. Ewentualnie na przegrychę nachosy z sosem z serowym w formie fondue. Trening przed świętami musi być :)
OdpowiedzUsuń"Zjadła bym sobie...
OdpowiedzUsuń... odrobinę luksusu w aksamitnym sosie z dodatkiem kuskusu.....
... odrobinę szaleństwa co zmysły moje ukoi w towarzystwie mięska i rukoli....
... odrobinę przyjemności podana z witaminką w otoczce słodkości ...
... udekorowane pasją i fantazją, przyozdobione miłością...
Wszystko podane na srebrnej paterze, bo w Twoje zdolności Basiu szczerze wierzę !!!! :)
Anna Zielinska ( Jakusz-Gostomska)
Co bym zjadła? To bardzo trudne pytanie. Mój układ nerwowy i pokarmowy jest bardzo ściśle ze sobą powiązany. Aura zewnętrzna i wewnętrzny nastrój wskazuje dzisiaj na mego soczystego burgera z Gdańska i karmelizowany, mega bąbelkowy napój! Wczoraj miałam ochotę na TO COŚ... wiesz takie yummy.
OdpowiedzUsuńA na co zapraszasz? Też chętnie zjem.
Ściskam i smacznego życzę <3
Zjadłabym sobie makaron, taki domowy jajeczny z pysznym gorącym rosołem. Gdzie bez liku pływaja oczka tłuszczu. Ochoty tylko robisz ;)
OdpowiedzUsuńA ja bez konkursu...trafiłam Tu przypadkiem i za serce złapało,po prostu PYSZNOŚCI!!! ;-)
OdpowiedzUsuń