SKŁADNIKI :
- boczek surowy bez skóry ok 1 kg
- paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- musztarda ostra 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki potarte do mięsa i ok 5 ząbków do naczynia w którym będziemy piec
- cebule 3szt
- liść laurowy 3 szt
- ziele angielskie 4 szt
- rozmaryn 2 gałązki
- tymianek 3 gałązki
- 2 łyżki smalcu
- 3 łyżki oliwy do obtoczenia mięsa
- mięso myjemy osuszamy, gotowy płat mięsa nacieramy startym czosnkiem, posypujemy z jednej i drugiej strony solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką,
- mięso z jednej strony nacieramy musztardą - wklepujemy
- tak przygotowany boczek zwijamy ciasno i obwiązujemy ciasno sznurkiem i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby mięso nam się zamarynowało.
- po tym czasie przygotowany rulon mięsa obtaczamy w oliwie (oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia
- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek
- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni
- co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą
Tak pieczemy ok 2,5godziny lub dłużej w zależności od grubości naszego boczek godziny aż miso będzie upieczone pod koniec odcinamy kawałek upewniając się czy jest przepieczony.
Boczek jest bez chemii, konserwantów nie jest napompowany wodą a przede wszystkim tworzymy smak pod swoje kubki smakowe:) a i nudą z lodówki nie wieje :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz