SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje
- makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik ) 230 ml
- mała cukinia
- pomidorki cherry 1 gałązkę
- sól, pieprz do smaku
- oliwa 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- białe wino 60 ml
- parmezan opcjonalnie
SPOSÓB WYKONANIA :
- makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle opisu na opakowaniu
- rozgrzewamy patenie z oliwą dodajemy starty ząbek czosnku i chwilę podsmażamy uważamy, aby się nie przypalił
- na to dodajemy pociętą w drobne paseczki cukinię oraz umyte i osuszone pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy
- gdy cukinia jest już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty
- do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty
- jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.
- tak przygotowane nasze makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz