- 400 G mąki pszennej (typ 550 )
- 300 g piwna ciemnego
- 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru
- 3-4 łyżki płatków owsianych
SPOSÓB WYKONANIA :
- drożdże pokruszymy do miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki)
jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi
- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie
- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.
Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam na kolejne wyzwania na Ugotuj z nami klik
Pozdrawiam Basia
rewelacyjny chlebek! szybki i łatwy w przygotowaniu! i przyznam się, że to pierwszy, który mi się udał :) K.
OdpowiedzUsuń