SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę
- 2-3 marchwie średniej wielkości
- 4 ziemniaki
- 1 mała cebule
- 3 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 2 szt pietruszki w korzeniu
- seler pół większego
- groszek w puszce - opcjonalnie
- jajka 4 szt
- sól, pieprz do smaku
- musztarda ostra 2 łyżeczki
- majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki
- warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,
- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw
- gotujemy jajka na twardo
- ogórki kroimy w drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru soku
- gdy warzywa zmiękną, wystudzą się obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę
- gotowe warzywa, jajka, ogórki, cebulę pokrojoną mieszamy doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem, jeśli ktoś lubi dodajemy też groszek z puszki
Sałatka jest gotowa najlepiej smakuję po kilku godzinach gdy smaki przejdą, przegryzą się.
To mój sposób na tradycyjną sałatkę jarzynową. Macie może jakieś swoje sposoby na pyszną sałatkę ?
Smacznego
Basia
Fantastyczny pomysł na pieczone warzywka!!! Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń