SKŁADNIKI :
- sok marchewkowy ok 0,7 litra (używam kupnego)
- 200 gram marchwi pociętej w słupki
- 1 cytrynę
- 1 pomarańczę
- 1 łyżeczkę przyprawy curry
- 2 szczypty mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 goździki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki masła
- 50 ml śmietany słodkiej
- sok z marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej 1/3 objętości
- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut
- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały)
- na patelni rozgrzewamy masło dodajemy naszą marchew ok 1 minuty podsmażamy po czym posypujemy ją brązowym cukrem i zaczynamy ją karmelizować. Karmelizowana marchew nadaje smaku całemu sosu więc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak.
- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos
- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki
- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe
- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąć
Jeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.
Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.
Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele.
Sos między innymi powstał z myślą o świętach Bożego Narodzenia, ale i również na "normalne" dni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz