SKŁADNIKI:
- 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)
- 2 jajka
- szczyptę soli
- 1 łyżeczka pełna cynamonu
- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze
wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto
wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie
przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto
jest bardziej sprężyste i się nam nie klei. Rozwałkowane ciasto dość
cienko tniemy radełkiem na paski jakiej szerokości chcemy uzyskać.SPOSÓB MASZYNKĄ DO MAKARONU
- kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy
przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy
następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się nie
kruszy, nie rwie
- przewałkowane ciasto składamy w pół, gdy jest mocno kleiste podsypujemy semoliną tak przygotowane ponownie wałkujemy
- czynność tą powtarzamy ok 5 razy na pozycji "0"
- po czym przełączamy na pozycje "1" przepuszczamy, składamy i
ponownie przewałkujemy, gdy ciasto jest już elastyczne nie ma już
potrzeby składania na pół, przełączamy na pozycję "2" i ponownie
rozwałkujemy 2 razy czynność tą powtarzamy do grubości jaką chcemy
uzyskać ja zazwyczaj kończę na pozycji "4"
- za każdym przewałkowaniem nasze ciasto jest coraz dłuższe więc wygodniej jest przeciąć na pół i tak wałkować każdy kawałek.
Rozwałkowane ciasto dzielimy sobie na kawałki w odpowiedniej dla
nas długości makaronu. Pozostawiamy do podsuszenia, nie będzie się tak
nam kleił podczas cięcia na paski.W tym czasie rozwałkujemy kolejny
kawałek ciasta, aż do jego ukończenia.
Gdy już ciasto nam podeschło montujemy do maszynki ostrze do cięcia
makaronu i każdy kawałek ciasta przepuszczamy przez ostrze. Pocięte
kawałki makaronu rozkładamy na stolnicy posypując semoliną. Pozostawiamy
na stolnicy 2-3 dni do całkowitego wyschnięcia. Makaron taki
przechowujemy w torebce papierowej lub w suchym zamkniętym słoiku.
Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli.
Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko.
Smacznego
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny ale przede mną reczne wałkowanie
OdpowiedzUsuńJa robię ,piernikowy' do klusek z makiem.
OdpowiedzUsuńJest pyszny :) warto się pomęczyć :))
OdpowiedzUsuń