Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.
Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera
gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel
z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto
poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.
SKŁADNIKI :( przepis autorski)
wywar
- 1 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- pół selera w korzeniu
- 1 korzeń pietruszki
- tymianek 2 gałązki
- rozmaryn 1 gałązkę
- liść laurowy 1szt
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 4 -5 grzybów suszonych
sos beszamelowy
- 40 g cebuli w kostce (1 cebula )
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 300 ml wywaru warzywnego
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
sos gorgonzola na ok 500 ml
- 200 g sera gorgonzola
- 300ml sosu beszamelowego
- ok 100 ml wywaru warzywnego
- 60 ml białego wina
- sól do smaku
- biały pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny
- orzechy włoskie 5-6 szt rozłupane
- makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania )
SPOSÓB WYKONANIA
wywar
- cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki
- w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek,
cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić
włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając
- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku
- wystudzić
sos beszamelowy
- cebulę obrać pokroić w kostkę
- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści dodajemy taka samą
ilość mąki cały czas mieszamy, aby nam się nie przypaliło stopniowo
dodajemy do tego zimne mleko oraz zimny wywar warzywny
- mieszamy i ok 10 minut na małym ogniu go gotujemy doprawiamy solą oraz pieprzem
sos gorgonzola
- ser gorgonzola kroimy w kostkę
- przygotowany sos beszamelowy podgrzewamy i dodajemy do tego ser
pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu
- do tego dodajemy wywar warzywny oraz białe wino ciągle mieszamy
dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak
- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym
- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem
Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy.
Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy
sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie
się na moim stole wigilijnym.
Smacznego
cóż za nietuzinkowa i pyszna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe danie, brzmi i wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń