- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczkę soli
- 260 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 80 ml oleju
- 1 rozmącone jajko do smarowania
Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku.
SPOSÓB WYKONANIA :
- drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować
- w między czasie przesiewamy mąkę dodajemy resztę składników wraz z zaczynem i wyrabiamy na plastyczne ciasto (kiedy już się nam nie przykleja do rąk możemy już odłożyć do naoliwionej miski )
- przykrywamy i odstawiamy na ok 40-50 minut do podwojenia swojej objętości
- po tym czasie wykładamy na blat lekko omączony, odgazujemy (kilka razy delikatnie przegnieciemy ciasto)
- odcinamy kawałki i formujemy wałeczki cienkie układamy na blaszce smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszymi posypkami
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut ( wedle naszego piekarnika)
Basia w kuchni szykuję dla was zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany :) mam nadzieję, że na lepsze :))
DO SIEGO ROKU!!!!!!!!!!!!!!!!!
zaraz zaczynam robić super pomysł dzięki
OdpowiedzUsuńCudowne Basiu.
OdpowiedzUsuń