SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h
- 680 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 200 ml mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
- 1 łyżeczka soli morskiej
dodatkowo- jako do smarowania
- sezam
- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam
- rukole
- szalotkę
- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu
- paprykę czerwona świeżą
- ketchup domowej roboty
SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK
- po tym czasie przykryłam bawełniana ściereczka po godzinie podwoiło swoja objętość
- ciasto odgazowałam(kilku krotnie ponownie wyrobiłam)
- uformowałam rulonik i pocięłam go na części
- z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół
- każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią
- przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia
- wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut.
- bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 C na 4- 5 minut
-mięso zmieliłam doprawiłam i usmażyłam i podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, twórczość dowolna :)
Bardzo fajny pomysł na takie mini bułeczki na kilka gryzów. Poza tym wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne ja sama jak już wcześniej napisałam zjadłam ich jednego wieczora 6 sztuk:)
OdpowiedzUsuńmam takie pytanie jakiej średnicy formować te bułeczki, bo nie wiem na ile mogą wyrosnąć:) i czy przed wstawieniem posmarować jajkiem i posypać sezamem?
OdpowiedzUsuńWitam, ja je formowałam w wielkości ok 1 dużego jajka, tak przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku a wielkość tak naprawdę nie istotna bo i tak będą pyszne bo domowe :)
UsuńWitam, chciałam zapytać czy jak upiekę bułeczki dzisiaj, to jutro też będą się nadawały do spożycia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, zobaczyłam na dole przepisu, że się nadają ;)
OdpowiedzUsuńProszę nie przepraszać tylko śmiało pytać :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ile mięsa należy użyć do przygotowania 16 hamburgerów?
OdpowiedzUsuńOk 80 dag mięsa mielonego. Pozdrawiam
UsuńA ile mięsa należy użyć do przygotowania 30 hamburgerów?
OdpowiedzUsuńWszytko zależy od wielkości, ale myślę, że ok1,2 wystarczy :) pozdrawiam
Usuń