czwartek, 2 stycznia 2014

Mini hamburgery

Nowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam.

 SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h
680 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 200 ml mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
- 1 łyżeczka soli morskiej
 dodatkowo
- jako do smarowania
- sezam

- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam
- rukole
- szalotkę
- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu
-  paprykę czerwona świeżą
- ketchup domowej roboty


SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK
 - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do mąki. Wyrobiłam ciasto na lśniące i elastyczne (ok 10 min)
- po tym czasie przykryłam bawełniana ściereczka po godzinie podwoiło swoja objętość
- ciasto odgazowałam(kilku krotnie ponownie wyrobiłam)
- uformowałam rulonik i pocięłam go na części
- z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół
- każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią
- przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia
- wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut.
- bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 C na 4- 5 minut 

-mięso zmieliłam doprawiłam i usmażyłam i podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, twórczość dowolna :)
 

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na takie mini bułeczki na kilka gryzów. Poza tym wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są naprawdę pyszne ja sama jak już wcześniej napisałam zjadłam ich jednego wieczora 6 sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam takie pytanie jakiej średnicy formować te bułeczki, bo nie wiem na ile mogą wyrosnąć:) i czy przed wstawieniem posmarować jajkiem i posypać sezamem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja je formowałam w wielkości ok 1 dużego jajka, tak przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać sezamem. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku a wielkość tak naprawdę nie istotna bo i tak będą pyszne bo domowe :)

      Usuń
  4. Witam, chciałam zapytać czy jak upiekę bułeczki dzisiaj, to jutro też będą się nadawały do spożycia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam, zobaczyłam na dole przepisu, że się nadają ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę nie przepraszać tylko śmiało pytać :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile mięsa należy użyć do przygotowania 16 hamburgerów?

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile mięsa należy użyć do przygotowania 30 hamburgerów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszytko zależy od wielkości, ale myślę, że ok1,2 wystarczy :) pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...