środa, 8 października 2025

Surówka z czerwonej kapusty z karmelizowaną gruszką,chrupiącymi orzechami, słodkim granatem oraz słoną fetą.



 Surówka z czerwonej kapusty z karmelizowaną gruszką,chrupiącymi orzechami, słodkim granatem oraz słoną fetą. Brzmi pysznie? ... i tak jest. Połączenie różnych smaków słodkiego, kwaśnego, słonego daje nowe spojrzenie na zwykła..niezwykłą czerwoną kapustę, która dodam jest bardzo zdrowa.



SKŁADNIKI :

* czerwona kapusta pół główki

*  owoc granatu 

* gruszki 

* feta 

* orzechy włoskie

* miód 

* ocet balsamiczny

* sól 

* cynamon 

* olej słonecznikowy 

Ilość przypraw, produktu dobieramy wedle własnych kubków smakowych. 😊 



SPOSÓB WYKONANIA :

Kapustę szatkujemy na drobno, posypujemy solą, zagniatamy i odstawiamy. Kapusta sobie zmięknie a my bierzemy się za gruszki. Gruszki kroimy na kawałki, układamy w naczyniu dodajmy orzechy. Całość polewamy miodem oraz posypujemy cynamonem. Tak przygotowane gruszki zapiekamy ok 15 min w 180  stopniach. Do naszej kapusty dodajemy łyżkę oleju, octu balsamicznego i do przełamania smaku miodu. Całość mieszamy. Gdy już wszystko mamy gotowe łączymy, kapustę, gruszki,orzechy, granat i na to naszą słoną fetę. Gotowe można zajadać. 

 


 
 
Smacznego Basia  💛

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...