wtorek, 14 stycznia 2014

Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara

Testuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji mięsa otrzymałam dwie kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę lub ma swoje ulubione warzywo może go wykorzystać do podbicia smaku.


SKŁADNIKI:
- 1 kg kurczaka (mój miał 1,3)
- 0,4 kg piersi z indyka 
- 3 płaskie łyżeczki peklosoli
- 1 plaska łyżeczka cukru pudru 
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- mały ząbek czosnku 
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- 150 g lodu 
- 50 ml wody 

SPOSÓB WYKONANIA
- filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)
- cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą 
- pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy 
- tak przygotowaną masę wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy go w szynkowarze, zamykamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
- po upływie tego czasu wkładamy szynkowar do wody i parzymy szynkę w tem. 80 stopni przez 1,5 h godziny 
- czas zaczynamy mierzyć od uzyskania odpowiedniej temperatury.
- po wyjęciu z wody studzimy i wkładamy do lodówki na 8 godzin do całkowitego stężenia.

gotowe :) 



7 komentarzy:

  1. Ja ciagle myślę nad zakupem szynkowaru :) I jestem coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zastanawiaj się.Ja przymierzałam się już ze 2-3 lata,nie mogłam się zdecydować,jaki kupić.ale wreszcie mam,nawet 2.Ze stali nierdzewnej ,ale nie aluminium (aluminiowego nie chciałam).Bardzo "zgrabny,mieści sporo powyżej 1 kg mięsa.Stworzyłam taki idealny zestaw do parzenia-szynkowar wstawiam do garnka na szparagi,z sitkiem.Przydatny jest również termometr,ale ten już miałam.Moje były niedrogie,na Allegro po 39 złotych,taniej niż w sklepie zakładowym producenta.Jeśli mogę,to podam,że to łódzki "Biowin".Jeśli nie można takiej informacji podać,proszę o wykasowanie.Jeszcze chyba dokupię podłużny.Też jest wybór,ale są dużo droższe.Właśnie parzę kolejną "szyneczkę'.Ludzie,ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  3. Stawiam pierwsze kroki w robieniu szyneczki. W związku z tym mam pytania 2:) Pierwsze: czy mogę tą szyneczkę zrobić z samych piersi indyczych i kurzych,czy koniecznie muszę rozbierać kurczaka na części pierwsze? A drugie pytanie : Czy woda w której mieszamy żelatynę itd. powinna być ciepła? Pozdrawiam i przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, spokojnie można robić z samych piersi z indyka i kurczaka, tak mieszamy w ciepłej wodzie. Pozdrawiam, życzę powodzenia :)

      Usuń
  4. Poszukuję informacji ile gotowego produktu wychodzi z szynkowara o pojemności 1,5 litra. Z góry dziękuję za odpowiedź. Joanna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ok kilograma mięsa... Max można upchać ok 1,2kg

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...