SKŁADNIKI - na dwa bochenki
- 4 i 1/2 filiżanki mąki
- 1/2 filiżanki cukru brązowego
- 1/3 filiżanki kakao
- 2 łyżeczki soli
- 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
SPOSÓB WYKONANIA
- Do dużego kubka skruszam drożdże, dodaję 1/3 filiżanki ciepłej wody i
1/2 łyżeczki cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 20 minut.
- Mąkę przesiewam do miski i mieszam z cukrem, kakao i solą.
- Do
kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość
przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę.
- Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut.
- Przekładam
ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i
odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
- Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i
formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone
na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 20 minut.
- Wyjmuję z piekarnika, przykrywam ściereczką i czekam aż całkowicie ostygnie.
- chlebek czekoladowy jest pyszny na ciepło można odgrzać go w piekarniku przez parę minut skraplając go przed włożeniem wodą .
* moja inspiracją do tego chlebka był przepis ze strony "kwestia smaku"
Smacznego
Taki pyszny chlebek do zawsze jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuńczekoladowy chleb to naprawdę rewelacujne urozmaicenie! jestem pewna, że córeczka była zachwycona :)
OdpowiedzUsuńTak bardzo a zwłaszcza, że uczestniczyła przy wyrabianiu ciasta :) następny w kolejce to chleb cynamonowy :)
OdpowiedzUsuń