SKŁADNIKI z tej porcji zrobiłam 2 chlebki (z tradycyjnej keksówki)
- 700 gram przesianej mąki (użyłam typ 550)
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka soli (użyłam morskiej)
- 42g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
- 100 g masła
- 400 ml mleka
- 2 jajka
NADZIENIE CHLEBKA
- 100 g masła
- 100 g cukru (użyłam brązowego)
- 2 łyżki cynamonu
DO POSMAROWANIA
- 1 jajko
- łyżka mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
- rozpuszczam masło i odstawiam je, aby wystygło. W połowie mleka(lekko podgrzane ) rozkruszam drożdże i wsypuję do nich łyżkę cukru odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły
- przesiewam mąkę z solą , do miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą
- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie, aby ciasto było elastyczne i lśniące
- dla tych co nie mają maszynki do chleba składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 15 min
- po czym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min.
- po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)
- cisto smarujemy masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon.
- ostrym nożem przecinamy na pół
- zwijamy w warkocz
- doda mu to cudownego wyglądu
- bułeczki wykonałam tak zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości
- przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min
- w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )
Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser
Ale rumiane! Kurcze zrobiłaś mi mega ochotę na takie pyszności. :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę :) szkoda, że nie mogę podać bułeczki przez internet jest warta grzechu:)
Usuń