SKŁADNIKI:
- schab b/k użyłam ok 1kg
- ciasto francuskie 1 op
- szpinak świeży 1op
- czosnek 2 ząbki
-sól, pieprz
- paprykę ostrą łyżeczki
- pół kostki masła
- śmietanę słodką 12% - 100ml
- jajko rozmącone
SPOSÓB WYKONANIA:
- schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam do lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami
- w tym czasie można przygotować szpinak, listki umyć i sparzyć wrzątkiem, po czym nałożyć go na patelnie z rozpuszczonym masłem i utartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić
- schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły
- ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto
- brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi
- wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem
- tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 40 minut
- schab jest kruchy i soczysty w połączeniu ze szpinakiem i ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość
- wellingtona z polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu
- świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec ze schabem.
Smacznego
Musi smakować doskonale. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń