- łopatki bez kości ok 60 dag
- golonkę 1 szt
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka lejącego miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 4 kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki
- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości
- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.
- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy i na wolnych obrotach wyrabiam, aby składniki dokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca
- przygotowuję osłonkę barierową - związuję ją z jednej strony
- wkładam do niej masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno
- wysokość kiełbasy dostosowuję do szynkowara
- szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
- po wyznaczonym czasie szynkowar wstawić do wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć go 2 godziny
- po wyznaczonym czasie ostudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin do całkowitego zgęstnienia
- gotowe można spożywać i zajadać na ulubione sposoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz