środa, 8 stycznia 2014

Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara

O tym co w tych czasach za cuda dodają do kiełbas mogła bym pisać i pisać a literka E by miała niekończącą się historie. Jest coraz więcej osób uczulonych lub z nietolerancją, w grupie tej jest między innymi moje dziecko. Ma nietolerancję konserwantów i barwników, dostać coś w tych czasach zdrowego w sklepie graniczy z cudem. Tym razem pokaże jak samemu w domu możemy zrobić własną pachnącą bez żadnych sztucznych dodatków szyneczkę.Proces od uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu  osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.

 SKŁADNIKI:

 - 1/2 kg piersi drobiowych
 - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe
 -1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
 - 1  łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka lejącego miodu
- 1 większy ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny


 SPOSÓB WYKONANIA :
- Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone ,  piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki
- Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.
- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już pisałam 1-1,5 cm luzu.Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.


- Po tym czasie wstawić szynkowar do rondla,wlać wodę do wysokości 1 cm powyżej masy mięsnej.Parzyć w temperaturze 75 stopni C- 2 godziny od momentu uzyskania przez wodę podanej temperatury.Szynkowar po sparzeniu wyjąć wstawić pod bieżącą zimną wodę i schłodzić.Szynkowar wstawić do lodówki i po 24 godzinach otworzyć i wyjąć szynkę gotową do konsumpcji.

-
- gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :)
Smacznego 

* moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis ze strony "co mi w duszy gra"

2 komentarze:

  1. czy da rade cos podobnego gotowego kupic w sklepie? slyszalam ze sa jakies wedliny bez E

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewne są ale trzeba dobrze sprawdzić bo często zdarza się tak, że są niby bez E cena kosmiczna a to tylko wielkie oszustwo

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...