SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki
- 650 g mąki pszennej (użyłam 550 )
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżkę cukru
- 2 łyżki oliwy
- 7 gram drożdży suchych
- 425 ml ciepłej wody
- 1 żółtko plus 2 łyżki mleka do posmarowania
- płatki owsiane do ozdobienia (można pominąć)
SPOSÓB WYKONANIA :
- w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut
- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.
- po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody
- staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę
- układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut
- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta
- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste
- pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny)
- studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając aby nie porobić dziur.
- jeżeli bułka nam przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej chlebka ze środka
- tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy
Smacznego zajadania naczynia :)
Mmm przydadzą się na nadchodzącą wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńZupa w nich jest pyszna :) jutro podam przepis na domowy żurek na zakwasie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń