piątek, 11 kwietnia 2014

Cukier fiołkowy

Zaczęła się wiosna kwiaty budzą się do życia między innymi fiołki. Cudowny zapach i kolor. Powstaje z nich wiele rzeczy konfitury, wykorzystuję się do serników na zimno i tak można by było wymieniać bez końca :) Ja wykorzystam je do cukru. Przepis ten wpadł mi w oko ze strony "everycakeyoubake" od razu w tym sposobie się zakochałam. Sposób na wykonanie cukru podaję wedle autorki tego bloga. Cukier ten jest cudowny a tak prosty w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka cukru grubego kryształu (gruba rafinada)
  •  ok. 1/2 szklanki płatków fiołków
SPOSÓB WYKONANIA:
- zebrane fiołki oskubujemy z płatków
- miażdżymy je w moździerzu partiami z płatkami, intensywność zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy
- tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika

Wykorzystujemy go do posypania ciasteczek, naleśników do tego co nam wyobraźnia podsunie.
Polecam bo naprawdę warto! <3

2 komentarze:

  1. świetna sprawa taki cukier :)szkoda tylko,że nie mam moździerza :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można utłuc zwykłą kulą do mieszania ciast :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...