SKŁADNIKI: 4-5 osób
- 300 g chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)
- 125 ml bulionu (klik)
- 5 łyżek oliwy
- 1 gałązkę rozmarynu
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka cukru
- 225 ml wody gorącej
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- starty parmezan
SPOSÓB WYKONANIA :
- chleb kroimy w kostkę o długości ok 2,5 cm.
- garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy oliwę dodajemy gałązkę rozmarynu chwileczkę podsmażymy i wlewamy 125 ml bulionu, gotujemy do odparowania połowy płynów
- następnie dodajemy pokrojony chleb oraz pocięty drobno czosnek, podsmażamy do momentu aż chlebek stanie się lekko chrupiący ( może się nam czasem przykleić nieco chleba do dna, ale po dodaniu płynu wszystko ładnie zejdzie)
- dodajemy pomidory i łyżeczkę cukru zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- po tym czasie dodajemy do zupy gorącej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta)
- gotujemy jeszcze minutę i doprawiamy do smaku
- gotową zupę podajemy ze startym parmezanem, wbrew pozorom zupa jest bardzo treściwa a bogactwo smaku niesamowite!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz