- 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 szklankę letniej wody
- 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego
- zmieszać składniki ze sobą i odstawić w ciepłym miejscu na noc. Po czym dodać kolejną porcję szklanki wody i szklanki mąki zamieszać i odstawić .
- i tak codziennie do 5 dni karmić taką samą ilością wody jak i mąki trzymać w ciepłym
- po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych drożdży
- zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki
tak jest ze mną od ponad roku .
Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych pachnących chlebków ale i do innych potraw. W lodówce zajmuję niewiele miejsca :)
mam mąkę żytnią razową typ 2000 , o tej 200 nie słyszałam :( no chyba ,że coś pomyliłaś ...
OdpowiedzUsuńpomyliłam skasowałam sobie jedno zero przez przypadek :))
OdpowiedzUsuńnie mogę używać drożdży, czy bez nich też się uda? jak wtedy postępować z zakwasem?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można to pominąć, drożdże tylko tu miały przyspieszyć. Postępujemy tak jak mam napisane, karmimy go. Trzymam kciuki:)
Usuń