SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt
- 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)
- 3-4 pokruszone ciastka kruche
- 150 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)
- cukier fiołkowy klik jak go zrobić
- patyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół)
- pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)
- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut
- po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam białą i osobną ciemną czekoladę gdy jest gotowa dodaję po łyżeczce oleju słonecznikowego mieszam na jednolitą błyszczącą masę
- patyczek namaczam w czekoladzie i wbijam w kulkę odstawiam na chwilę po czym namaczam lulkę w czekoladzie i czekam aż nadmiar spłynie, dowolnie dekoruję (ja lubię takie serniczki moczyć w w ostudzonej czekoladzie wtedy nam tak nie spływa czekolada)
- gotowe ozdobione nasze mini serniczki wbite w styropian odstawiam do lodówki (długo nie wytrzymują w temperaturze pokojowej )
bardzo ale to bardzo szybko znikają :))
Sposób ten można wykorzystać gdy po świętach zostanie nam sernika.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz