sobota, 5 kwietnia 2014

Żurek na domowym zakwasie

Przepis na zakwas do żurku klik oraz na miseczki chlebowe klik był czas na domowy żurek na zakwasie podany w miseczkach chlebowych. Oczywiście możemy zakupić żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.


SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski
  • biała surowa 4-5 szt
  • marchew 2 szt większe 
  • pietruszkę korzeń 1 szt
  • seler pół sztuki 
  • cebula 1 szt 
  • czosnek 3-4 ząbki
  • lubczyk 1 łyżkę
  • liść laurowy 2 szt 
  •  czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić majerankiem)
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • bulionetkę 3 łyżki (klik przepis na nią )
  • tymianek świeży 2 gałązki
  • rozmaryn 1 gałązkę
  • boczek wędzony 20 dag 
  • woda 2 litry 
  • śmietana 18 % 100 ml
  • mąkę 3-4 łyżki jeżeli chcemy ją zagęścić
  • zakwas do żurku (jak go zrobić klik) 300 ml (jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśny można dodać więcej)
  • jajka ilość od naszych upodobań 
  • miseczki chlebowe (klik  jak je zrobić )

 SPOSÓB WYKONANIA 
- biała surową wkładam do 2 litrów zimnej wody ustawiam średni ogień i gotuję
- między czasie obieram włoszczyznę i kroję ją w drobną kostkę a marchew w talarki
- obraną cebule opalam na ogniu doda to słodkiego posmaku do zupy i wzbogaci wywar
- po ok 10 minutach wrzucam obrane warzywa, cebulę i dodaję 3 łyżki bulionetki
- wrzucam liść laurowy, zgniecione nożem 3 ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek  oraz lubczyk, gotuję tak kolejne 10-13 minut
- wędzony boczek kroję w kostkę i podsmażam go z odrobiną oleju gdy jest rumiany wrzucam go do zupy
- wyjmuje z zupy cebulę, oraz białą surową którą obieram ze skóry, kroję w kawałki i ponownie wrzucam ją do zupy
- do zupy wlewam zakwas i gotuję kilka minut(jeżeli nie lubimy otrębów w zupie przelewamy go przez gęste sitko)
- między czasie gotuję jajka
- jeżeli chcemy, aby zupa była gęściejsza zagęszczamy mąką ( ja zagęszczam mąką żytnią) rozprowadzam mąkę w zimnej wodzie i wlewam ją do zupy cały czas mieszając, aby nie powstały grudki
- jeżeli jest nam za mało słona doprawiam jeszcze solą oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem
- zupę zabielam śmietaną (wlewam na łyżkę którą ogrzewam zupą i wlewam śmietanę )
- do gotowej zupy na koniec rozcieram w dłoniach czosnek niedźwiedzi (można zastąpić majerankiem)
- gotowe zupę podaję w miseczkach chlebowych z ugotowanym jajkiem

żurek jest lekko kwaśny nie ma porównania z kupnym błyskawicznym żurkiem

Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam zurek, a juz taki podany w chlebie jest po prostu fantastyczny!
    Zapraszam do mnie po wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...