czwartek, 3 kwietnia 2014

Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić.
SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki
  • 650 g mąki pszennej (użyłam 550 )
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę cukru
  • 2 łyżki oliwy 
  • 7 gram drożdży suchych 
  • 425 ml ciepłej wody 
  • 1 żółtko plus 2 łyżki mleka do posmarowania
  • płatki owsiane do ozdobienia (można pominąć)


 SPOSÓB WYKONANIA :
- w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut
- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość.
- po tym czasie wyciągamy na lekko omączony blat i chwilkę wyrabiamy ok 2 minut dzielimy na 3 równe części a robię kawałki o wadzę ok 320 gram, jeżeli chcemy zrobić uchwyty to przykrywek, które odetniemy od chlebka. To od ciasta odrywamy kawałeczek i formujemy 3 równe kulki, które przykleimy do wierzchu chlebka za pomocą odrobiny wody
- staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka  tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę
- układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut
- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta
- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste
- pieczemy ok 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny)
- studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając aby nie porobić dziur.
- jeżeli bułka nam przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej chlebka ze środka
- tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy
Smacznego zajadania naczynia :)

2 komentarze:

  1. Mmm przydadzą się na nadchodzącą wielkanoc. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa w nich jest pyszna :) jutro podam przepis na domowy żurek na zakwasie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...