SKŁADNIKI:
- kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg
- marchew 3 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 szt
- cebula 2 szt
- czosnek 1 szt
- por kawałek części białej
- sól różowa (można użyć morskiej)
- zamiast przypraw użyłam bulionetki mięsnej (klik)
- jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- kości myjemy osuszamy i solimy
- smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni
- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)
- wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru
- gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości
- zalewamy wszytko zimną wodą i gotujemy ok 1h
- po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy
- aby sos był bardziej ciemny możemy zrobić karmel na patelni podlać woda i dodać do sosu
- jednym ze sposobów też jest zaparzyć w szklance kawę zbożową i dodać ja do sosu ja ten sposób wykorzystałam
- aby sos był gęściejszy możemy go powoli odparowywać lub zagęścić zasmażką
- zasmażkę ( upala się na suchej patelni mąkę i podlewa wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy
- sos jest już gotowy
WSKAZÓWKI :
- sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo
- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach
- do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy
- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków kiszonych czy czerwone wino doda mu wykwintnego smaku
- można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać jako bazę do innych sosów, dlatego warto zawsze pod ręką mieć sos zamrożony lub spasteryzowany.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz