piątek, 3 października 2014

Ryż z jabłkiem bez pieczenia - śniadanie do szkoły

Co rano to samo pytanie .."mamoooo co mi zrobisz na śniadanie" ciągła kanapka nudaaaa :) Jak każda matka kombinuje co by tu nowego postawić przed noskiem a jeszcze do szkoły spakować. No i przyszło .. kto z nas w dzieciństwie nie zajadał ryżu z jabłkami zrobione przez ukochaną babcie. Z rana nie ma tyle czasu na zabawę  w zapiekanie wiec robię wersję bez zapiekania, równie pyszna ! Moja mała uwielbia nosić pudełeczko z ryżem i jabłkiem do szkoły zabiera dwie łyżeczki dla koleżanek, ciekawe za zakiś czas będzie nosić łyżeczek :)) Pyszne, pożywne, zdrowe, pachnące co chcieć więcej.

SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby
  • ryż 125 ml 
  • mleko 600-700 ml 
  • cukier z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli 
  • starte jabłko 2-3 szt 
  • mało 2 łyżki 
  • cukier brązowy 1 łyżkę 
  • cynamon do smaku
 SPOSÓB WYKONANIA :
- nastawiamy mleko z cukrem z wanilią oraz dodajemy pół laski wanilii, wsypujemy ryż i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając i pilnując, aby mleko nie wykipiało.
- gdy ryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż wchłoną resztę mleka i dobrze zmiękł.
- w tym czasie obieramy jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie)
- tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem
- do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe.

Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno .

Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie :))

3 komentarze:

  1. najlepszy ryż pod słońcem :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiego ryżu używasz? zwykły biały czy taki do risotto???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...