SKŁADNIKI:
- 400g zakwasu razowego płynnego
- 150 ml wody (ja dałam 200ml, zależy ile mąka wypije)
- 100 g mąki żytniej/pszennej razowej
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka demerary
SPOSÓB WYKONANIA:
- wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie
- po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia
- po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi
- naoliwiłam i posypałam płatkami
- przykrywam folia nasmarowaną oliwą i pozostawiam do powolnego wyrośnięcia ma wyrastać kilka godzin (u mnie trwało to ponad godzinę bo chlebek zaczął uciekać z formy)
- wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód małą foremkę z wodą
- piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )
- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce
WSKAZÓWKI
- przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.
- można również po godzinie dopiekać chleb bez formy
Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków jak rozkrawali pierwszy kawałek.
Oto on :)
Mistrzyni! Dlaczego do Ciebie mam ciągle nie po drodze...
OdpowiedzUsuń