Składniki:
Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni:
- sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół
- pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki
- czosnek starty 3 ząbki - papryka czerwona 1 szt
- papryka ostra 1 łyżeczkę - cukinia 1szt
- oregano 1 łyżeczkę - cebula 2szt
- lubczyk 1 łyżeczkę
- musztarda ostra 1 łyżkę
- oliwa ok 100 ml
Sposób wykonania:
- mięso umyłam,osuszyłam, wycięłam nadmiar tłuszczu
- obrałam czosnek, starłam na tarce
- mięso posoliłam z obu stron doprawiłam resztą przypraw i porządnie wymasowałam(mięso dostało porządne lanie:)
- tak przygotowany kawałek mięsa wcisnęłam do siatki
- siatkę zabezpieczyłam i schowałam do lodówki na dwa dni aby dobrze się zamarynowało. Kilka razy przewracałam mięso aby z każdej strony przeszło aromatem przypraw.
- obrałam warzywa ułożyłam na dnie brytfanki
- mięso obsmażyłam z każdej strony na rumiany kolor
- obsmażony kawałek ułożyłam na warzywach podlałam wodą z patelni na której obsmażało się mięso
- brytfankę umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piekłam 1,5h godziny po godzinie zdjęłam przykrywkę, aby mięso nabrało koloru i chrupkiej skórki
- po upieczeniu dałam mu odpocząć 40 minut po czym było już gotowe na kanapki
Smacznego
Basiu, ja jeszcze przez Ciebie odstawię mój raczkujący weganizm :D
OdpowiedzUsuń