Dziś pragnę wam przedstawić moją wersję ziemniaka gotowanego w łupince.
SKŁADNIKI: (porcję przygotowałam na 3 osoby)
- ziemniaki 6szt
- jajka 6szt -
- gałązkę pomidorów koktajlowych
- wiórki mozzarelli
- szynkę parmeńska 2 plastry
- szczypiorek
- szpinak świeży 3 garście
- sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora
- jogurt typu grecki 1 łyżkę
Całkowity czas przygotowania ok 40 min
WSKAZÓWKI
- ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały
- ziemniaki po wbiciu jajka staramy się tak ułożyć aby białko nie wypłynęło na zewnątrz
- aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło
SPOSÓB WYKONANIA:
Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania.
- gdy ziemniaki są już ugotowane, mogą być lekko twardawe zlewam wodę i studzę
- gdy ostygną obcinam kawałek z góry i wydrążam środek tak aby ścianki były w miarę grube
- każdy ziemniak w środku smaruje olejem z dodatkami, solę i pieprzę
- na spód ziemniaka dodaję pocięta w kawałki szynkę parmeńską i wbijam jajko po czym je sole oraz pieprzę
- tak przygotowany ziemniak posypuję wiórkami mozzarelli i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min
- w tym czasie przygotowuje sobie szpinak blanszuję go i wkładam na patelnie na której rozgrzewam masło z odrobina oleju smakowego (bazylia,czosnek,pomidor)
- szpinak solę i pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze
- tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu
- na szpinaku kładę przygotowany ziemniak ma chrupiącą skórkę, ciągnącą się ser a jajko w środku jest półpłynne
- podaję go z łyżką śmietany
- szybko znika z talerza Smacznego
Basiu, rewelacyjna potrawa, świetna jako przystawka. Ja nie kocham szynki, to sobie podsmażonej cebuli włożę na dno i też będzie smaczne.
OdpowiedzUsuńNa pewno też będzie pyszna, niby prosty ziemniak a niezwykły :)
UsuńBasiu cudowność ,jutro mam obiad:)
OdpowiedzUsuńPolecam ! daj znać jak wyszło:)
Usuń