W sobotę razem z córką upiekliśmy nasze
 pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, 
pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który uwielbiam" 
MojeTworyprzetwory" Szkoda, że coraz ciężej jest kupić te tradycyjne bułki jakie piekarnie piekły przed laty. 
Oto przepis jaki cały cytuję z MojeTworyPrzetwory 
Składniki na 6 dużych bułek (mi wyszło 10:))
 
 - 630g mąki pszennej tortowej
 - 300ml ciepłej wody
 -  25g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka soli
 -  pół łyżeczki cukru
 -  2 łyżki oliwy
 - 1 białko
 Sposób wykonania
- wszystkie  składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia)
 - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia
 - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski
 placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do 
dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka
 -  wyłożyć na blaszce papier do pieczenia
 - każdą bułkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
 - nastawić piekarnik na 200 stopni
 - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika i piec na rumiany kolor 20-30 minut
 
 Są pyszne świetnie nadają się do powideł, dżemów oraz wędlin.
 
 

wygladaja bardzo apetycznie a czy nastepnego dnia sa miekkie czy juz nie?
OdpowiedzUsuńDziękuje, są już lekko twarde, ale jeśli chcemy, aby następnego dnia czy kolejnego były takie świeże jak zaraz po upieczeniu wystarczy oblać je wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 5 minut i gotowe :)
Usuń