SKŁADNIKI :
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody letniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół kostki drożdży
- 2 łyżki oliwy (oleju)
- 1 małą dynię hokkaido
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól różowa (może być tradycyjna) do smaku
- 2-3 łyżki oliwy plus do posmarowania
- pieprz cayenne do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- feta
- plastry salami
- rukola wedle uznania
Dynię przekrawamy, wyciągamy miąższ z pestkami. Kroimy w plastry, smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz rozmarynem i pieczemy ok 20 minut do miękkości.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz dwie łyżki oliwy. Z boku mąki w misce lub w osobnym garnuszku, mieszamy wodę z drożdżami oraz cukrem. Pozostawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować, po czym wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Gdy ciasto nam ładnie wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy doprawiamy do smaku przyprawami.
Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem.
Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją pizze układam na desce ze sklejki (duży prostokąt) posypuję ją mąką i gotową pizze zsuwam na rozgrzaną blachę. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut (zależy od piekarnika) Gotową posypujemy świeżą rukolą i zajadamy.
Jest to jedna z moich propozycji na cudowną dynię, a pizza nie zawsze musi być z pastą pomidorową :) A jak Wy przyrządzacie dynię?
Pozdrawiam
Basia
ten kolor, a dynię uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJak jej nie kochać :) Pozdrawiam
Usuń