środa, 23 września 2015

Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis

Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :)  Buraczki takie świetne są na przekąskę.
SKŁADNIKI :

  • buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka)
zalewa   
  • 1 szklanka octu 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 1 litr wody 
  • 2 cebule średnie 
do słoika  
  • kilka ziaren pieprzu 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • łyżeczkę kminku 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części.
Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.

Buraki są przepyszne, polecam je 100 %
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...